Nieuws

Nieuws februari 2024

Dinsdag 27 februari


Zijn wij wel zo vooruitstrevend als het gaat om duurzame energie?


Nederland is een van de vijf Europese landen met het laagste percentage duurzame energie.

Bron: BNR


Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat 1 op de 3 Nederlandse huishoudens gebruikmaakt van duurzame energie. Hiervan heeft 25 procent van de Nederlandse huishoudens zonnepanelen en maar een kleine 5 procent heeft geïnvesteerd in een warmtepomp.

Bron: Pont Klimaat

 

Jan Rotmans: 'We zitten aan de rand van een doorbraak in de energietransitie'   Podcast

 

Gelukkig doen we het als klein landje óók goed als het gaat om duurzame energie. Nederland is in Europa leidend als het gaat om de hoeveelheid zonnepanelen en opgewekte energie per inwoner. Maar wat onze prestaties ook zijn, méér kan altijd.

Bron: Pont Klimaat

 

De helft van de Nederlanders staat positief tegenover het nemen van (veel) meer maatregelen door de overheid om klimaatverandering tegen te gaan. Slechts 14 procent staat hier negatief tegenover. Ook is ongeveer de helft voorstander om hierbij klimaatvriendelijk gedrag te belonen en vervuilend gedrag te beprijzen. Dit vinden de respondenten het meest rechtvaardige beleidsprincipe.

Bron: Solar 365


#Salderingregeling #verduurzaming #energie

Zaterdag 24 februari


Help! Gelders elektriciteitsnet zwaar overspannen, komt het nog goed?


door Teunis van der Poel

Ons elektriciteitsnetwerk is overbelast en ligt de komende jaren aan een miljardeninfuus. Om kortsluiting bij klanten te voorkomen werken netbeheerders TenneT en Liander sinds een aantal jaar zelfs met wachtlijsten voor nieuwe of grotere aansluitingen.

Netbeheerder Liander, verantwoordelijk voor de midden- en laagspanning, heeft in Gelderland inmiddels 1656 aanvragen voor levering van energie en 1531 aanvragen voor teruglevering van energie. Voor Netbeheerder TenneT, verantwoordelijk voor de hoogspanning, gaat het om zo'n 48 aanvragen voor zowel de levering als teruglevering.

Hoe heeft het zover kunnen komen? Wat is de oplossing? En bovenal: hoe lang gaat dit nog duren?

Bron: Omroep Gelderland

Lees artikel

Vrijdag 23 februari


Verplichte CO2-registratie voor werkgevers:

Zo hou je de zakelijke kilometers van je personeel bij


Vanaf 1 juli 2024 moeten werkgevers met meer dan honderd personeelsleden woon-werkverkeer en zakelijke ritten registreren om CO2-uitstoot te verminderen. Dit dient te gebeuren voor werknemers die minimaal twintig uur per maand werken. De overheid biedt een digitaal platform voor rapportage, waarbij mobiliteitsapps handig kunnen zijn voor automatische registratie.

Bron: MKB servicedesk

Lees artikel

Donderdag 22 februari


De zes stappen in het vormen van een ESG-strategie


Wanneer je als bedrijf met succes wilt verduurzamen, heb je een gedegen plan nodig: een strategie op het gebied van Environmental, Social en Governance issues (ESG). Een ESG-strategie vormt een integraal onderdeel van de bedrijfsstrategie en zet niet alleen een stip op de horizon, maar concretiseert ook welke thema’s relevant zijn. En daarbij: het geeft precies aan hoe op deze thema’s de positieve impact van de onderneming vergroot wordt en de negatieve verkleind. In een goede ESG-strategie zijn commerciële en ESG-belangen in balans, waardoor op de lange termijn echte waarde wordt gecreëerd voor zowel het bedrijf als de context waarin het opereert. Maar hoe kom je nu tot zo’n strategie?

Bron: Duurzaam-ondernemen.nl

Lees artikel

Woensdag 21 februari


Handboek Duurzaam Ondernemen: ‘Economie en ecologie zijn vrienden’


Het 'Handboek Duurzaam Ondernemen', geschreven door vijf experts - Wannes van Giel, Els de Geyter, Henk Vandenbroucke, Lettemieke Mulder en Elfrieke van Galen - stelt dat duurzaamheid de kern van de economie moet zijn. Met praktische inzichten en tien stappen biedt het boek advies voor het opzetten en leiden van duurzame organisaties. Gericht op mkb-ondernemers maar inspirerend voor alle leidinggevenden en studenten in management en bedrijfseconomie.

Bron: Consultancy.nl

Lees artikel

Dinsdag 20 februari


Waarom de energietransitie om steeds meer IT’ers en consultants vraagt


In het dynamische energietransitielandschap groeit de behoefte aan slimme datatoepassingen en IT-expertise. TenneT speelt als belangrijke speler een cruciale rol in duurzaamheid en leveringszekerheid. Flexibiliteit en externe consultants zijn onmisbaar om deze complexe en snel evoluerende sector soepel te laten functioneren en te blijven innoveren.

Bron: Solar 365

Lees artikel

Maandag 19 februari


Lagere CO2-prijs maakt duurzame energieprojecten duurder


Een sterke daling van de CO2-prijs vormt een directe bedreiging voor duurzame energieprojecten, volgens het Financieele Dagblad. De prijs voor het uitstoten van een ton CO2 is dit jaar al met 27 procent gedaald. Deze daling wordt toegeschreven aan een verminderde vraag naar uitstootrechten als gevolg van factoren zoals een milde winter en lagere gasprijzen, wat kan resulteren in hogere kosten voor CO2-opslag en mogelijke subsidiëring van duurzame energieprojecten.

Bron: BNR

Lees artikel

Vrijdag 16 februari


De EU wordt steeds afhankelijker van China


"Europa wordt roder, terwijl we proberen groener te worden.” Eurocommissaris Hoekstra ziet met lede ogen aan dat de EU steeds afhankelijker wordt van China (rood), terwijl het probeert over te schakelen op schone technologieën.

Hoekstra sprak deze weektijdens een evenementvan de Brusselse denktank Bruegel. “We worden steeds afhankelijker van China in onze zoektocht om groener te worden, en dat is een groot probleem.”Al eerder hebben producenten van zonnepanelen aan de bel getrokken, omdat ze door de toenemende concurrentie uit China nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.

Volgens de Europese brancheorganisatie ESMC liggen er op dit moment zoveel zonnepanelen in de pakhuizen en de havens dat installateurs een jaar lang nodig hebben om die voorraad weg te werken. In cijfers: er liggen 140 tot 170 miljoen panelen. Anders geformuleerd: er is genoeg voor 70 tot 80 gigawatt aan productiecapaciteit.

De Europese producenten willen dat de Europese Commissie de voorraden opkoopt, zodat de Europese bedrijven weer kunnen concurreren. Maar daar voelt de Europese Commissie niet veel voor.

En dat is het probleem van Wopke Hoekstra en de andere Eurocommissarissen. De Ierse Eurocommissaris Mairead McGuinness (Kapitaalmarktenunie) zei in het Europees Parlement dat Europa namelijk ook de doelstelling heeft om de capaciteit de komende jaren te verdrievoudigen. Nu wordt nog 263 GW opgewekt via zonnepanelen, dat moet in het jaar 2030 zijn opgelopen naar 600 GW. En dat kan dus niet alleen met in Europa geproduceerde panelen.

“We zijn afhankelijk van de import om onze doelstellingen te halen. Dus moeten we alles tegen elkaar afwegen”, vertelde ze. En hoewel het begrip 'strategische autonomie' veelvuldig wordt gebruikt in Brussel, blijkt dat in de praktijk lastig, want ook op andere terreinen is er sprake van een paradox; onafhankelijkheid tegenover klimaatneutraliteit.

Zo zijn er de windturbines, maar ook de elektrische auto’s die momenteel massaal en goedkoop uit China komen. Het enige wat de EU daar tegenover kan stellen, zo betoogde Hoekstra, is nieuwe technologie. “Wij moeten vooroplopen.Onze bedrijven kunnen dat en ik ben er absoluut van overtuigd dat hier ook enorme zakelijke kansen liggen.”

Ondertussen blijven de doelstellingen wel in de wetten staan, want in de nieuwe Net Zero Industry Act staat dat tegen 2030 veertig procent van de zonnepanelen, windturbines, warmtepompen en elektrische batterijen op Europese bodem moet worden gemaakt.

Bron: Brusselse Nieuwe

Lees artikel

Vrijdag 02 februari 


Supergeconcentreerd zonlicht levert flinke energiebesparing op dankzij innovatie uit Houten


Suncom Energy uit Houten brengt een revolutionaire innovatie naar Nederland met hun Supergeconcentreerd zonlicht-systeem. Dit systeem maakt gebruik van zonnespiegels en een slim ontwerp om vloeistof te verwarmen, waardoor het een goed alternatief biedt voor traditionele zonnepanelen, zelfs in minder zonnige gebieden zoals Nederland. De thermische opslag kan temperaturen tot 425 graden bereiken, wat het geschikt maakt voor industriële toepassingen en warmtelevering. Met hun eerste installatie bij een boerenbedrijf in Brabant en projecten in het buitenland, zet Suncom grote stappen richting een duurzamere toekomst.

Bron: Change Inc.   

Lees artikel

Nieuws maart 2024

Dag datum maand


Titel


Tekst

Bron: ....

Lees artikel

Dag datum maand


Titel


Tekst

Bron: ....

Lees artikel